דלג לתוכן העמוד
יעקב תורג'מן
טוראי 
חיל רגלים

יעקב תורג'מן

בן רחל ויוסף
נפל ביום י"ג בתמוז תש"ח (20/07/1948)
מקום מנוחתו בית העלמין הצבאי נתניה

סיפור חייו

בן רחל ויוסף, נולד ביום י"ד בניסן תר"ץ (12.3.1930) בירושלים ולמד בבית-ספר יסודי. לאחר הנצחון על גרמניה הנאצית, כשהמתנדבים העבריים בצבא הבריטי כבר החלו לחזור לארץ, רצה יעקב להתגייס לצבא, אך בגלל גילו הרך לא נתקבל לשירות, אם כי הלך ממשרד אחד למשנהו, ומשירות אחד למשנהו. לאחר מאמצים רבים נתקבל בחודש נובמבר 1947 לשורות הנוטרים ויצא מיד להרטוב שבהרי ירושלים. מיום שיצא להרטוב ועד יום מותו היו חייו קודש ל"הגנה" ולא זכה לבקר בבית אימו, אשר מאז לא ראתהו עוד. נטייה זו, ללבוש מדים ולשאת נשק, באה לו ליעקב עוד בילדותו. הוא אהב את החופש וידע כי יש להילחם בעדו. חבריו העריצוהו והיו גאים בו על כשרונותיו ואומץ-לבו.

בהרטוב שירת כנוטר עד שפרצה מלחמת-העצמאות. המקום המבודד באזור הספר של ירושלים, אשר האויב הסתער עליו מכל עבר, פונה מתושביו ולוחמיו. בשעת הפינוי היו גם פצועים במקום ויעקב התעכב כדי להעבירם ונשא על שכמו במשך יומיים את אחד הפצועים עד שהגיע למקום-מבטחים. אחרי זה עבר לתל-אביב והתגייס לצבא הגנה לישראל ושירת בחטיבת "אלכסנדרוני". הוא השתתף בקרבות לוד ורמלה ואף זכה לראות בשחרורן. אחרי-כן יצאה פלוגתו לאזור ג'נין ושם נפל בקרב, ביום י"ג בתמוז תש"ח (20.7.1948)

לאחר 55 שנים פגש אחיו שלמה באדם שהיה עד לנפילתו של יעקב. ע"פ עדות זו ב-19.7.1948 נכנסה לתוקפה הפוגה. למחרת בשעות הבוקר המוקדמות הוציא מפקד הגדוד סיור כדי לגלות את מיקומן של עמדות האויב בגזרה בה פעל הגדוד. הסיור הורכב מכיתה רגלית, וכגיבוי זחל"ם עם כיתת חיפוי במרחק קצר מהכיתה הראשונה. הסיור התגלה ונפתחה לעברו אש שטוחת מסלול ואש מרגמות. החיילים תפסו עמדות ואילו יעקב שהיה קשר, נשאר על הזחל"ם על מנת ליצור קשר עם מפקדת הגדוד כדי לדווח על הקרב. במהלך הלחימה נפל פגז מרמה על הזחל"ם וכתוצאה מפגיעה זו, יעקב נהרג. יעקב הובא למנוחת-עולמים בבית-הקברות הצבאי בנתניה.

 

מקום מנוחתו

יעקב תורג'מן
בן 18.0 בנופלו
מקום מנוחתו בית העלמין הצבאי נתניה
חלקה: 1
שורה: 3
קבר: 21