החטיבה
חטיבת אלכסנדרוני - דף מורשת קרב
חטיבת אלכסנדרוני, הינה חטיבת חי"ר מילואים מובחרת, ומשרתים בה לוחמים מטובי החטיבות הלוחמות בצהל.
בשנים האחרונות הוסב שמה לאלכסנדרוני ובשמה החדש היא התפרסמה כבר במלחמת לבנון השנייה והוכרזה אז כהפתעה של המלחמה.
בינואר 1950 הוקמה החטיבה שלנו, חטיבה 3 החדשה כחטיבת מילואים, יחד עם חטיבות מילואים נוספות, שהוקמו באותה עת, במקום החטיבות הסדירות שפורקו. מתוך חיל השדה נבנו במלחמת העצמאות שבע חטיבות סדירות, ואחת מהן הייתה חטיבת אלכסנדרוני –חטיבה 3 חטיבת אלכסנדרוני תש"ח (חטיבה 3) נלחמה בקרבות "מבצע דני" (כיבוש רמלה-לוד), נלחמה לכיבוש טנטורה (במישור החוף), והשתתפה במספר קרבות בחזית הדרום ובעין גדי. עיקר תרומתה הייתה בהרחבת גבולנו באזור ערד-ים המלח תוך ייצוב הגבול הדרום מזרחי של מדינת ישראל.
בספטמבר 1949 פורקה חטיבה 3 הסדירה, יחד עם חטיבות נוספות, עת שב הישוב העברי לחיי שיגרה אזרחיים,
חטיבה 3 החדשה, שהוקמה כאמור בינואר 1950, הוצבה לחזית הסורית, מהכינרת וצפונה, ובמאי 1951 השתתפה בקרבות תל מוטילה, עת הדפו לוחמי החטיבה, יחד עם כוחות חטיבת גולני, את הסורים אל מעבר לירדן.
בשנת 1965 הפכה החטיבה לחטיבה מרחבית בגבולנו עם סוריה, כאחראית לביטחון השוטף בגבול יחד עם אחריות לתכנונים התקפיים בגבול זה. האחריות ההתקפית באה לידי ביטוי במלחמת ששת הימים, כאשר החטיבה הייתה הראשונה להבקיע את מערכי הסורים ברמת הגולן. מגזרתה בחזית הסורית הבקיעה את המערכים הסוריים מהכינרת וצפונה, תוך כיבוש מוצבים סוריים מפורסמים כמו דרדרה, תל-הילאל, עורפייה, מורטפע, מוצב 81000 ועד לכפר רג'אר שליד מטולה. בתום יום וחצי של לחימה קשה, שלטה החטיבה על כל הצד המזרחי של נהר הירדן.
בתום מלחמת ששת הימים, הוזז תחום האחריות של החטיבה המרחבית שלנו והיא הפכה להיות מפקדת כוחות צה"ל ברמת הגולן כאשר מקום מושבה במחנה נפח ששמו הוסב למחנה יצחק – ע"ש יצחק חלפון ז"ל, מפקד גדוד 33 שלנו שנפל בקרב על דרדרה. בתקופה זו, שבין מלחמת ששת הימים למלחמת יום הכיפורים, שלטה מפקדת החטיבה 820 בכל רמת הגולן ובהמשך גם בהר דב – תקופה רבת פעילות, תקריות גבול עם הסורים, פעולות יזומות בחזית זו ובהר דב, כמו גם עזרה לישובים המתפתחים ברמת הגולן.
במלחמת יום הכיפורים השתתפה החטיבה בתפיסת גשרי הירדן ובלחימה במחבלים בהר דב בהמשך החזיקה את הקו ברמת הגולן לאורך כל מלחמת ההתשה ברמת בגולן.
בפברואר 1974 הוקמה אוגדה 36 כדי שתהיה אחראית לרמת הגולן והחטיבה עברה שוב שינוי שם, יחד עם קליטת לוחמים צעירים והפכה מחטיבה מרחבית – לחטיבה חיל רגלים צעירה. שם החטיבה שונה ל-609 ומפקדת החטיבה דילגה ממחנה ראש פינה למחנה כנען ומשם למשכן הקבע בעין זיתים.
למלחמת שלום הגליל 1982, יצאה חטיבה 609 ממחנה עין זיתים ונלחמה בגזרת דאמור – צידון והגיעה עד לכביש בירות-דמשק בגזרה המרכזית באזור מנצוריה.
במלחמת לבנון השנייה 2006, נלחמה החטיבה, בשמה החדש-ישן, חטיבת אלכסנדרוני, בגזרה המערבית, וזכתה לשבחים רבים על תפקודה וביצועיה שהיו למופת לכל הכוחות האחרים וזכתה בעיתונות לתואר "ההפתעה של המלחמה". גדוד של החטיבה זכה בצל"ש על לחימה וחתירה למגע עם האויב.
החטיבה, המוכרת גם כיום כחטיבת מילואים מובחרת, ממשיכה לבצע מטלות בהגנת המדינה וממשיכה לתכנן את חלקה בתרומה לכל אפשרות שתידרש בפעולות קרביות -הגנתיות או התקפיות, כפי שעולה מתפיסות הביטחון המשתנות של מדינת ישראל וצה"ל.
בפועלה זה למען המשך קיום מדינת ישראל וביטחון אזרחיה – איבדה החטיבה ממיטב לוחמיה – חברנו לנשק.
אנו, חברי העמותה להנצחת חללי החטיבה. לוחמי החטיבה ומפקדיה, הבטחנו להמשיך ולזכור את חברינו איתם עשינו ימים ולילות, איתם חלקנו את ארוחותינו וחוויותינו היותר עמוקות, אותם אשר נלחמו לצידנו בחירוף נפש ומהם נפרדנו בצער. נמשיך לעשות את המעט שנותר לנו – להנציח את זכרם, להקנות את מורשתם לחיילנו הצעירים הממשיכים בדרכם, לשמור על קשר עם משפחותיהם, ולעזור כמיטב יכולתנו, היכן שידרש.